Φανταστικές γυναίκες
από την ομάδα Κινητήρας-χοροθέαμα
Γυναικότητα παντού ως βιολογική και ως κοινωνική κατασκευή. Από την πηγή ως τη θάλασσα, στον ουρανό και πίσω στη γη. Ή στο σύμπαν.
Τι είναι γυναίκα; Μπορείς να δανειστείς ένα μουνί; Και αν ναι σε τι σου χρησιμεύει και τι πρόβλημα μπορεί να σου δημιουργήσει; Γιατί η γυναίκα μέσα από την ενότητα Άνθρωπος έρχεται δεύτερη μετά τον άντρα, πολύ περισσότερο αφού αυτή γεννάει και τον άντρα; Τι είδους απωθημένα της έχει δημιουργήσει αυτή η κατάταξη; Με ποιο τρόπο την διαχειρίζεται; Τι είναι η γυναικότητα και σε πόσες αποχρώσεις την συναντάμε ανάμεσα στους ανθρώπους; Τι συμβαίνει ανάμεσα στις γυναίκες, ανάμεσα σε μια μάνα και την κόρη της, ανάμεσα σε συντρόφισσες και φιλενάδες ανάμεσα σε γυναίκες που θέλουν να βρεθούν ψηλά και σε άλλες, που τις στηρίζουν; Τι γίνεται όταν η ωραία κοιμωμένη δεν θέλει να ξυπνήσει και κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ζωής κατά πως το αντιλαμβάνεται η μάνα της; Τι συμβαίνει όταν το γυναικείο σώμα από τουριστικό αξιοθέατο γίνεται εργαλείο ευτυχίας, πηγή ηδονής και έμπνευσης; Με πόσο θάρρος ξεγυμνώνονται τα κορμιά σε κοινή θέα και με ποιο τρόπο λυτρώνονται από την επιβολή των στερεότυπων; Ποιο είναι το ιδανικό κορμί και τι ακριβώς κάνει τις ελεύθερες ώρες του; Τι κρύβουν τα φορέματα κι οι καλύπτρες; Τι κουβαλάνε τα τακούνια; Τι αποκαλύπτουν οι εκρήξεις;
Πολλά ερωτήματα που ζητάνε απάντηση συναντάνε τα ντυμένα και γυμνά, ακίνητα και αεικίνητα κορμιά, επτά διαφορετικών γυναικών και ταυτόχρονα τα ευάλωτα, πανίσχυρα και βλάσφημα πνεύματα τους που επιχειρούν μέσα από την σοφή αναρχία των περίπλοκων χορογραφιών τους και των αυτοσχεδιαστικών μονολόγων τους να εκφράσουν ανεπιτήδευτα τον πόνο, την έκρηξη, την χαρά, την απόλαυση, την οργή, την πίκρα, την απογοήτευση, την έξαρση, τον ερωτισμό, την υπαρξιακή αγωνία και την εκρηκτικότητα των πόθων τους. Μια διονυσιακή γιορτή εκστασιασμένων βακχίδων που κλείνει το μάτι στο θεατή, ζητώντας του να συναντήσει την επί σκηνής περιπέτεια, διαλέγοντας έναν άλλο δρόμο, επιχειρώντας μέσα από μια διαφορετική αντίληψη, ορμώμενος από μια ηδονική συμμετοχή κι όχι μέσα από μια νεκρώσιμη προκατάληψη που καταψύχει την ευδαιμονία. Το χιούμορ, ο σαρκασμός, τα κλισέ κι η ανατροπή τους, οι εξιδανικεύσεις κι οι απομυθοποιήσεις των συμβόλων, οι ρηξικέλευθες αναφορές στα μη λεγόμενα που επιτέλους θα λεχθούν, η έκρηξη της χαράς των σωμάτων που απελευθερώνονται, η αγωνία τους όταν πάσχουν ή υποκύπτουν στη ανάγκη, η πανίσχυρη εσωτερική τους ορμή που συμπαρασύρει συνεργούς κι ανατρέπει την τάξη κι εν τέλει η πρόκληση της ίδιας της γυναικότητας που τολμάει επιτέλους να ορθωθεί μπροστά σε κάθε προκατάληψη, συνθέτουν μια περφόρμανς που συναρπάζει ακριβώς επειδή διαρκώς απελευθερώνει, που αρνείται να είναι κομψή κι αισθητικά αποδεχτή αλλά αναδεικνύεται συγκινητική, μαγική και ξεκαρδιστική μέσα από την ίδια της την εσωτερική διάλυση, μέσα από τις καταλυτικές συγκρούσεις και τις εμπνευστικές ανασυνθέσεις. Ένα σύνολο συμπαγές αλλά χωρίς καταναγκαστικούς αρμούς, προσώπων όχι φανταστικών αλλά απολύτως πραγματικών που χωρίς να ορίζουν ή να αναπαριστούν, γεννάνε επί σκηνής μια αποθεωτική και καθηλωτική για τον θεατή, επανάσταση.
Από το δελτίο τύπου
Μετά από τρία χρόνια χορογραφικής έρευνας για τη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα σε μετάβαση, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς και στούντιο, η ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα παρουσίασε για τρεις μόνο παραστάσεις τις «Φανταστικές Γυναίκες», με σκοπό να γιορτάσει τη γυναικεία ύπαρξη και την γυναικότητα των ανθρώπων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό- Ελβετία, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία- σε ανεπίσημες θάλασσες, βουνά, σαλόνια, στούντιο, αεροπλάνα και τις μεταξύ τους διαδρομές. Θέτοντας εξ αρχής στο επίκεντρο την έννοια της θηλυκότητας σε μετάβαση, η ομάδα κατέληξε στη διατύπωση του νεολογισμού “γυναικότητα”, με τον οποίο δοκιμάζει να υπογραμμίσει ό,τι συμπαρασύρει η θηλυκή βιολογία, εγγενής ή/και επίκτητη. Η παράσταση εξετάζει τον τρόπο που η άνιση μεταχείριση κάθε θηλυκότητας έχει ως βάση της διακρίσεις που συνδέονται με τη γυναικεία φύση και κάθε ομοιότητα, αντιστοίχιση με αυτήν. Με άλλα λόγια, κάθε θηλυκότητα που ακόμα και σήμερα κρίνεται και υποτιμάται, ακριβώς επειδή αποκλίνει από το ιδανικό στερεότυπο που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό για τη γυναικεία φύση. Παράλληλα όμως, οι «Φανταστικές Γυναίκες» είναι μία διαμαρτυρία και μια γιορτή, που ξεκινά από την πηγή, για να συμπεριλάβει κάθε μορφής γυναίκα και γυναικεία συμπεριφορά, η οποία ξεκινά από αυτοπροσδιοριζόμενη δημιουργικότητα, δύναμη και ευαλωτότητα.
Το 2019 η Αντιγόνη Γύρα ξεκίνησε μια σειρά σόλι, τα οποία συνδημιούργησε μαζί με κάποιες από τις σταθερές συνεργάτριες-μούσες της. Η Αφροδίτη Βερβενιώτη, η Ιωάννα Καμπυλαυκά, η Ευγενία Σιγαλού, η Ανθή Θεοφιλίδη, η Άρτεμις Λαμπίρη και η Αύρα Αγορά δούλεψαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα. Κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν σε περιορισμένο κοινό και κάποια όχι. Η χαρά του να είσαι γυναίκα, η δύναμη με την οποία σ’ έχει προικίσει η φύση σου, η ανθεκτικότητα, το χιούμορ και το γυναικείο σώμα ως δοχείο ανθρώπων, συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων εξερευνήθηκε σε αυτή τη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, το 2022 η Αντιγόνη Γύρα επέστρεψε στη σκηνή μετά από εικοσιέξι χρόνια με το σόλο «ehS came from another planet» σε συνεργασία με την Αμάλια Μπένετ, το οποίο συνομιλεί τελικά με όλη την προηγούμενη δουλειά της. Τo υλικό από αυτά τα σόλι επεξεργάζεται ξανά η χορογράφος, σε στενή συνεργασία με τις συνδημιουργούς χορεύτριες, προσκαλώντας επιπλέον την Πηνελόπη Πύρρου από την ομάδα Κινητήρας Ω, και τον «κινητήριο» Χρήστο Πολυμενάκο ως σύμβουλο δραματουργίας, προκειμένου να φτιαχτεί ένα νέο έργο βασισμένο σε αυτά τα σόλι και σε στιγμιαίο αυτοσχεδιασμό.
Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με τις ερμηνεύτριες Σύμβουλος Δραματουργίας: Χρήστος Πολυμενάκος Ηχοτοπίο και Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης Φωτισμοί: Anti Steve Επιμέλεια Κοστουμιών: Ιωάννα Καμπυλαυκά Επιμέλεια σκηνικών αντικειμένων: Αριστοτέλης-Γεώργιος Ζώγας Κείμενα και Στίχοι: Χρήστος Πολυμενάκος, Δήμητρα Ζαγορά Τραγούδι: Αλίκη Αβδελοπούλου Βοηθοί Χορογράφου: Αλέξης Βιδαλάκης, Δωροθέα Μαυρομμάτη Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη Το σόλο της Αντιγόνης Γύρα συγχορογράφησε η Αμάλια Μπένετ και το κοστούμι σχεδίασε η Ευδοκία Βεροπούλου. Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αύρα Αγορά, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Αντιγόνη Γύρα, Ανθή Θεοφιλίδη, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Πηνελόπη Πύρρου, Ευγενία Σιγαλού Θέατρο Ροές Ιάκχου 16 Κεραμεικός Διάρκεια: 60 λεπτά Είσοδος: 15 ευρώ / 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ΑμΕΑ, 65+) / άνεργοι δωρεάν αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στο ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης Οι παραστάσεις έχουν ολοκληρωθεί
|